Veelgestelde vragen

Waarom en voor wie?

Waarom een spelregelbewijs?

Een spelregelbewijs maakt judoka's vertrouwd met de regels en geeft ook meer inzicht in - en begrip voor - beslissingen van de scheidsrechter. Daarnaast zorgt het kennen van de regels voor een sportiever spel, waarbij het juist toepassen van de regels ook nog eens zorgt dat je meer kans maakt om te winnen.

Wie zou het spelregebewijs moeten halen?

Het spelregelbewijs is niet verplicht en geheel vrijwillig. Maar eigenlijk zouden alle wedstrijdjudoka's dit bewijs moeten halen.

Inhoud van het spelregelbewijs

Welke spelregels komen aan bod en waarom?

De toetsvragen zijn gericht op de spelsituaties. Uit onderzoek onder scheidsrechters en coaches is gebleken dat rond deze situaties de meeste discussie kan ontstaan over de uitleg en toepassing van de spelregels. Dat zijn spelsituaties die iedereen herkent zoals het negatief judo en verboden handelingen, maar ook is een score geldig of niet en was het nu een Yuko of toch een Ippon. Alle spelsituaties en -regels zijn in heldere taal omschreven en voorzien van beeld- en filmmateriaal.

Wat is het verschil tussen spelsituaties en spelregels?

De spelregel is de theoretische achtergrond, de spelsituatie is de vertaling naar de praktijk. In de spelsituaties zie je voorbeelden van situaties die betrekking hebben op die spelregel.

Wat moet je doen om het spelregelbewijs te halen?

Moeten de oefentoetsen gemaakt worden voor het spelregelbewijs?

Op Judolink zijn in totaal ca. 200 oefenvragen over de spelsituaties beschikbaar. De oefentoets levels zijn vrij beschikbaar en iedereen mag ze zoveel maken als hij/zij wil. Leden die het spelregelbewijs moeten behalen zijn wel verplicht om minstens vier levels van de oefentoets met goed resultaat te doorlopen.

Hoe vaak mogen de oefen levels gemaakt worden?

Geregistreerde gebruikers kunnen de oefenlevels zo vaak maken als zij willen. Om in aanmerking te komen voor de eindtoets (het spelregel examen) dien je levels 1 t/m 4 met goed resultaat te hebben afgesloten. Bij het eerste level moeten leden zes van de tien vragen goed hebben om door te gaan naar level 2. Hierin moeten zeven van de tien vragen goed zijn, in level 3 acht van de tien, in level 4 negen en in level 5 alle 10 vragen goed. Na afloop van ieder level kunnen de deelnemers hun foute antwoorden bekijken en het goede antwoord op de betreffende vraag vinden.

Uit hoeveel vragen bestaat de eindtoets?

De spelregel eindtoets bestaat uit 20 vragen waarvan er 16 juist beantwoord moeten worden. De spelregel eindtoets is nog niet beschikbaar op Judolink maar zal binnenkort gepubliceerd worden.

Hoe vaak mag de eindtoets gemaakt worden?

Om de eindtoets te halen heb je 3 pogingen. Als het dan niet is gelukt en je wil een nieuwe poging zal een nieuw activatienummer moeten worden aangevraagd.

Wat te doen als het lid gezakt is na 3 pogingen?

Als het een JBN lid om welke reden dan ook niet lukt om de toets met voldoende goede antwoorden af te ronden, kan contact worden opgenomen met de JBN via NSCJ@jbn.nl. Er zal dan een oplossing worden gezocht bijvoorbeeld in contact brengen met de DSCJ om samen de vragen te bekijken.

Mag de eindtoets in een groep afgenomen worden?

Ja, dat mag. Iedereen heeft zijn eigen inloggegevens en zijn eigen account. Er zitten geen regels vast aan waar je de toets maakt.

Suggesties of opmerkingen

Waar kan ik mijn opmerkingen of suggesties kwijt over de website?

Opmerkingen of suggesties over de website en de daarop beschikbare materialen kunnen verzonden worden aan NSCJ@jbn.nl