Belangrijk! Judolink wordt momenteel aangepast in het kader van het nieuwe IJF wedstrijdreglement

Scorebord

Laatste wijziging: 16-01-25 01:10

Op het scoreboard worden scores en straffen aangegeven. Op het scoreboard valt tevens af te lezen hoeveel speeltijd er nog resteert in een partij.


Hoe werkt het scorebord?

Hier zien we een voorbeeld van een electronisch scorebord. Dit model wordt vooral bij internationale evenementen gebruikt. Op dit scorebord zien we op de onderste zwarte balk de wedstrijdtijd. De wedstrijd begint (voor senioren) op 4 minuten en telt dan af naar 0:00. In dit voorbeeld staat de tijd op 0:00 en is de wedstrijd dus voorbij. Verder zien we dat bij wit en bij blauw een 0 staat. Door beide judoka's is er dus niet gescoord en betekent dit een gelijke stand. 

Op het scorebord kan iedereen de stand van de wedstrijd volgen. De wedstrijdtijd en eventuele houdgreeptijd wordt getoond. Maar ook alle scores en eventuele straffen worden direct op het scorebord zichtbaar. Het is dus goed te zien welke judoka voor staat of wie er heeft gewonnen. Het model van het scorebord varieert vaak. maar het principe is hetzelfde. Soms wordt de ippon wel vermeld, soms ook niet. 

Voor alle duidelijkheid de scores worden aangeduid met het aantal cijfers. 

  • Yuko is 1 cijfer                 voorbeeld     1
  • Waza-ari zijn 2 cijfers      voorbeeld:  10 
  • Ippon zijn 3 cijfers           voorbeeld: 100


Lezen van het scorebord

Hoe kan je de stand nu aflezen op een scorebord?

Voorbeeld 1: met een score voor wit

in dit voorbeeld zien we een 1 bij wit. Dat betekent dat wit een Yuko heeft gescoord. De scores zijn doorslaggevend. In de reguliere tijd, dus de eerste 4 minuten, kan alleen gewonnen worden met een score. Wit heeft in deze wedstrijd ook nog een shido gekregen (gele kaart), maar omdat hij gescoord heeft met een Yuko en de tegenstander niets, is de Shido niet van belamng en wint wit met een Yuko.

Voorbeeld 2: met gelijke stand

In dit voorbeeld zijn de scores gelijk. Beide judoka's hebben in de reguliere tijd een Yuko gescoord. We zien ook dat wit 1 keer shido heeft (1 gele kaart) en blauw 2x shido (2 gele kaarten). Dat is in de reguliere tijd (eerste 4 minuten) niet meer van belang. De scores bepalen wie er wint. Dat is hier gelijk, dus wordt de wedstrijd voortgezet in de golden score (dit wordt in een apart voorbeeld uitgelegd: Golden Score).

Voorbeeld 3: Waza-Ari en Yuko voor baluw

In dit voorbeeld zien we 11 staan bij blauw en 0 bij wit. Dat betekent dat blauw een Waza-Ari (is 10) en een Yuko (is 1) heeft gescoord. De wedstrijd is nog niet voorbij want er staat nog 1 minuut en 46 seconden te gaan op het bord. Bij het scoren van een ippon is de wedstrijd pas voorbij of als deze stand zo blijft als de 4 minuten voorbij zijn. 

Als de judoka blauw bij de stand hierboven in de volgende 1 minuut en 46 seconden een Ippon scoort wordt de stand op het scorebord 111, maar de actuele software zal dan IPPON op het scorebord aangeven. 

 

Als de wedstrijd na 4 minuten nog een gelijke stand is, wordt de wedstrijd verlengd met een Golden score. De scores of straffen die al op het scorebord zijn geplaatst, blijven staan. De scheidsrechter hervat de wedstrijd zo snel mogelijk en roept hajime om de wedstrijd weer te laten beginnen. Deze verlenging wordt de ‘golden score’ genoemd. De golden score gaat net zo lang door tot één van de judoka’s een score maakt of voor de derde keer bestraft wordt. Bij een score is de wedstrijd direct voorbij en wint de judoka die scoort. Bij een straf is het dus bepalend of het voor de betreffende judoka de derde straf betreft. De derde straf opgeteld in de reguliere wedstrijd en goldenscore tijd betekent Hansoku Make (diskwalificatie). Hierna is de wedstrijd voorbij. Dit zien we in het volgende voorbeeld.

Hieronder zien we het verloop van een wedstrijd. We beginnen met scorebord linksboven. De reguliere tijd is voorbij, de stand is gelijk en blauw heeft twee keer een shido. De wedstrijd gaat nu door in golden score. Tijdens de golden score krijgt wit (0.42) ook een shido. In dit geval gaat de golden score gewoon door want als het niet de derde shido betreft, is dat niet meer bepalend. Op 1.18 krijgt wit een tweede shido. Ook nu gaat de wedstrijd door, want geen van de judoka's heeft een derde shido. Op 2.17 krijgt wit de derde shido (is hansoku-make /rode kaart) en dan is de wedstrijd pas voorbij en heeft blauw gewonnen.

 

In het voorbeeld hierboven zien we het verloop van een wedstrijd. We beginnen met scorebord linksboven. De reguliere tijd is voorbij, de stand is gelijk en blauw heeft twee keer een shido. De wedstrijd gaat nu door in golden score. Tijdens de golden score krijgt wit (0.42) ook een shido. In dit geval gaat de golden score gewoon door want als het niet de derde shido betreft, is dat niet meer bepalend. Op 1.18 krijgt wit een tweede shido. Ook nu gaat de wedstrijd door, want geen van de judoka's heeft een derde shido. Op 2.17 krijgt wit de derde shido (is hansoku-make /rode kaart) en dan is de wedstrijd pas voorbij en heeft blauw gewonnen.

Golden Score en Jeugdwedstrijden

Bij jeugdwedstrijden onder de 11 en onder de 13 jaar, wordt bij gelijke stand de wedstrijd verlengd met 1 minuut Golden score. Blijft de wedstrijd ook na deze minuut gelijk, dan bepaalt de scheidsrechter wie er winnaar is. Als er drie scheidsrechters zijn, dan beslissen de scheidsrechters met ‘hantei’. Dat betekent dat de drie scheidsrechters een vlag omhoog steken van de kleur die zij als winnaar aanwijzen. Als er maar één scheidsrechter is, dan beslist hij uiteraard alleen.

Bij de jeugdwedstrijden met de categorie onder 9 jaar is de Shido niet meer bepalend wie er gewonnen heeft en zal de scheidsrechter na de wedstrijd bepalen wie de winnaar is.