Bij de JBN kennen we een jeugdreglement judo. Dit is een reglement voor judoka's onder de 12 jaar.
Het nieuwe reglement (pdf) is hier te downloaden. PDF Jeugdreglement 2025
Document met het strafbeleid Jeugdwedstrijden 2025 PDF Strafbeleid overtredingen Jeugdreglement
Kijk ook eens op de spelsituatie : Jeugdwedstrijden JBN-Judolink - Spelsituatie 21 - Jeugdwedstrijden
Let op: In het Wedstrijdreglement is ook de categorie-8 opgedoken, maar wij hebben geen aparte regels voor de categorie -8. De -10 categorie is voor het wedstrijdreglement de laagste categorie, betekent dat voor het wedstrijdreglement de regels voor -8 gelijk zijn aan -10.
Hierbij informatie m.b.t. het strafbeleid tot 15 jaar.
Het jeugdjudo behoort een opvoedend karakter te hebben. Dat betekent ook zo weinig mogelijk bestraffingen. Dit is al jarenlang het beleid, maar wordt in 2025 nog iets specifieker benoemd. De Overtredingen worden nu in categorieën benoemd. Kijk dus ook in welke categorie een bepaalde overtreding valt en bepaal dan of er alleen een waarschuwing gegeven moet worden of ook een bestraffing.
Categorie A: Overtredingen waarbij de veiligheid van de judoka niet in gevaar komt.
Categorie B: Overtredingen die i.v.m. veiligheid van judoka niet zijn toegestaan.
Categorie C: Overtredingen waarbij de judoka zichzelf in gevaar brengt.
Categorie D: Overtredingen waarbij de judoka zijn/haar tegenstander in gevaar brengt.
Categorie E: Overtredingen tegen de geest van het judo.
Bij iedere overtreding zal de scheidsrechter duidelijk uitleggen wat de overtreding was en waarom hij/zij een waarschuwing of straf geeft.
M.i.v. 1 februari 2025 heeft de JBN een nieuw Jeugdreglement ingevoerd. Dit reglement is in samenwerking met de Technische staf, meerdere werkgroepen, de medische commissie en de NSCJ tot stand gekomen.
Dit nieuwe reglement is ook volledig in lijn met het IJF wedstrijdreglement. Behalve dat het JBN jeugdreglement is gebaseerd op het IJF wedstrijdreglement is ook de beleidslijn om m.i.v. 2025 minder te gaan straffen en de judoka's meer de ruimte te geven door de wedstrijd minder snel te onderbreken zoals maté, in grote mate aanwezig in dit vernieuwde Jeugdreglement.
In dit Jeugdreglement is rekening gehouden met een Pedagogisch, dedactische opbouw naar volgende Judoniveaus, zoals, -9, -11, -13, -15 en -18. Maar let op, deze leeftijdscategorieen zijn pas van toepassing in 2026 en meer van belang voor de wedstrijdorganisatie. De arbitrage gebruikt het wedstrijdreglement voor jongeren (Jeugdreglement) en daarin is ons jongste categorie -10 jaar. In 2025 hanteren we dus nog gewoon -10, -12, -15 en -18 jaar.
De basis van dit reglement ligt dus bij het reguliere (senioren) reglement. In feite is het jeugdreglement het seniorenreglement met een aantal uitzonderingen. De uitzonderingen hebben allen te maken met de veiligheid en met het opvoedende karakter. Tenslotte moeten deze jeugdige judoka's spelenderwijs het judo onder de knie krijgen en het reglement nog leren.
Belangrijk is het opvoedende karakter
Uiteraard zijn alle verboden handelingen, zoals vermeld in het senioren wedstrijdreglement ook hier niet toegestaan. Daarnaast is in het jeugdreglement tevens niet toegestaan:
Categorie onder de 15 jaar:
Niet toegestaan:
Bij het verliezen van het bewustzijn door middel van een shime-waza techniek wordt de judoka uitgesloten van het toernooi.
Categorie onder de 12 jaar:
Niet toegestaan:
Categorie onder de 10 jaar:
De judoka’s (her)starten altijd vanuit vaste kumi-kata (kenka/ai yotsu).
Veiligheid is altijd een belangrijk aandachtspunt voor de scheidsrechter. Vooral in het jeugdjudo heeft dat een bijzondere aandacht en heeft veiligheid altijd de hoogste prioriteit. Gaat dus boven het reglement.
In alle gevallen waarin het reglement niet voorziet, maar waarbij de scheidsrechter van mening is van de veiligheid van één of beide deelnemers in het geding is, zal de scheidsrechter de wedstrijd onmiddellijk onderbreken en die maatregelen treffen die hij nodig acht. Hij heeft het recht hierbij bestraffend op te treden, daarbij de intentie van de handeling in acht nemend.
In tegenstelling tot het seniorenreglement, mag tijdens jeugdwedstrijden de dokter (EHBO) altijd behandelen. Dat mag dus onbeperkt bij de categorieen tot en met onder 15 jaar. De scheidsrechter zal ook veel sneller een arts/EHBO raadplegen als een jeugdjudoka geblesseerd raakt.
Vragen n.a.v. het nieuwe jeugdreglement:
1. Zijn alle worpen op één of twee knieën verboden? Ja, alle werp-technieken waarbij Tori direct één of twee knieën gebruikt, zijn niet toegestaan. Afhankelijk van de leeftijdscategorie wordt er eerst gewaarschuwd of direct gestraft met Shido.
2. Als Tori balans verliest en in de worp op de knie valt, wordt dat ook bestraft? Nee, dat wordt niet bestraft met shido, maar zal ook geen score opleveren. Als de scheidsrechter van mening is dat dit opzettelijk gebeurt, kan hiervoor wel bestraft worden.
3. Is de blessureregel -15 gelijk aan de regel voor de -12 categorie? Ja, dat klopt, ook bij de categorie onder de 15 jaar, is de blessurebehandeling toegestaan zoals bij -12 jaar.
4. Is de Kata-Sankaku-grip nu hetzelfde als voorheen de necktie? Ja inderdaad. Deze omschrijving kan je beschouwen als vervanging van het woord "necktie?
5. Wordt de Kata-Sankaku-Grip onder de 15 jaar direct bestraft met Shido? Ja, voorheen werd bij necktie alleen mate gezegd. I.v.m. de veiligheid worden deze soortgelijke technieken nu direct bestraft met Shido.
6. Is Ko-Uchi-Makikomi toegestaan onder 12 jaar? Ja met ingang van het nieuwe Jeugdreglement is ook de Ko-Uchi-Makikomi techniek toegestaan. Dit is dan de enige uitzondering op de regel dat Sutemi-waza niet is toegestaan onder de 12 jaar.
7. Wat betekent nu de veiligheidsinterventie, had toch ook gewoon Hansoku Make kunnen blijven? De veiligheidsinterventie is nu in de plaats van de zware straf Hansoku-make. Dit heeft een meer vriendelijke benadering, maar ook een mogelijkheid tot controle door de EHBO/arts. Omdat de controle even wat tijd vraagt en ook zorgvuldig moet zijn, is er voor gekozen dat deze wedstrijd dan voorbij is. Indien de EHBO het verantwoord vindt, kan de judoka wel weer verder met de volgende wedstrijd. Veiligheidsinterventie betekent dus stoppen met die ene wedstrijd.
8. Als een judoka onder de 12 jaar nu een werpactie met armklem maakt, is dat dan alleen uitsluiting voor 1 wedstrijd? Ja inderdaad dat klopt. Als de andere judoka echter zodanig geblesseerd is geraakt en daarom niet verder kan, dan kan de judoka die de blessure heeft veroorzaakt uiteraard ook niet verder met het toernooi.
9. Ik heb meermalen gezien dat er ook de categorie -8 genoemd wordt. Waar vind ik de regels voor -8 categorie? Voor alle duidelijkheid, in het wedstrijdreglement bestaat geen -8 categorie. De laagste leeftijdscategorie in het wedstrijdreglement is de -10 categorie. Dus alles wat voor de -10 categorie is beschreven geldt dan ook voor de -8. In feite had de -8 niet genoemd moeten worden voor ons wedstrijdreglement, deze categorie is alleen belangrijk voor de wedstrijdorganisatie.
10. Tellen de shido's op het scorebord nog mee voor de uitslag? Nee shido's zijn niet meer bepalend. Er kan nog uitsluitend op scores gewonnen worden. Eindigt de wedstrijd na 2 minuten gelijk in scores of er zijn geen scores, (de shido's tellen dan niet mee) dan zal de wedstrijd met 1 minuut Golden Score verlengd worden. Wordt er dan door een judoka gescoord is de wedstrijd voorbij. Is na deze minuut de stand nog steeds gelijk, dan zal de scheidsrechter de judoka als winnaar aanwijzen die in de laatste minuut het meest aanvallend judo heeft laten zien.
11. In het seniorenreglement mag er in de mouw vastgepakt worden, mag dat nu ook in het Jeugdreglement? Nee dat mag niet, bij de Jeugd blijft dat verboden.
12. Zijn alle Sutemi-technieken verboden onder de 12 jaar? Nee er is één uitzondering, dat is de Ko-Uchi-Makikomi techniek. zie hiervoor spelsituatie 21. JBN-Judolink - Spelsituatie 21 - Jeugdwedstrijden
Extra uitleg om het hoofd pakken (nek omwringen)
Voorbeeld 1: juiste pakking
Op de foto hieronder zie je de pakking die is toegestaan. De judoka wit heeft rood niet om het hoofd vast. De hand is niet voorbij de helft van de nek. Scroll door tot onder aan de pagina voor meer voorbeelden.
Niet toegestane pakking voorbij de nek van de tegenstander
Op de foto hieronder een voorbeeld van een pakking dat niet is toegestaan. Hierbij heeft rood met zijn linkerarm om het hoofd van wit vast. De hand komt dus ook voorbij de helft van de nek. Er wordt op deze wijze om het hoofd gepakt en bestaat de kans dat het hoofd wordt omgewrongen waardoor er veel kracht op de nek komt. Deze situatie is onmiddellijk Maté, uitleggen en afhankelijk van de leeftijdscategorie, alleen waarschuwen of direct bestraffen. Bij leeftijdscategorie -10 jaar is dat uitleggen een een eerste waarschuwing. Bij leeftijdscategorie -12 is dat uitleggen en direct Shido.
Voorbeeld 3: pakking wel of niet toegestaan?
Hieronder enkele voorbeelden welke pakking wel of niet is toegestaan.
Bij alle jeugdwedstrijden onder de 12 jaar, dus ook onder de 10 jaar en lager, wordt bij gelijke stand de wedstrijd verlengd met 1 minuut Golden score. Blijft de wedstrijd ook na deze minuut gelijk, dan bepaalt de scheidsrechter wie er winnaar is door te bepalen welke judoka er in deze laatste minuut de beste/ aanvallende judoka is geweest. Als er drie scheidsrechters zijn, dan beslissen de scheidsrechters met ‘hantei’. Dat betekent dat de drie scheidsrechters een vlag omhoog steken van de kleur die zij als winnaar aanwijzen. Als er maar één scheidsrechter is, dan beslist hij uiteraard alleen.