Het jeugdreglement is apart uitgelegd onder hoofdstuk spelregels op deze website. In deze spelsituatie nr. 21 worden enkele voorbeelden die in het jeugdwedstrijdreglement voorkomen, uitgelegd.
Kijk voor nader uitleg van het Jeugdreglement naar hoofdstuk Spelregels JBN-Judolink - Jeugdreglement
Scrol hier verder naar beneden voor enkele voorbeelden.
Bij jeugdwedstrijden (onder 12 jaar, in 2026 is dat -13 jaar) komt het helaas veel voor dat er om het hoofd wordt beetgepakt en op deze wijze geprobeerd wordt de tegenstander naar de grond te trekken. Vaak heeft het niets te maken met een judotechniek, maar is alles gericht om alleen het hoofd om te wringen. Op deze wijze wordt er veel kracht op de nek gezet en kunnen er blessures ontstaan. Met de invoering van het gewijzigde Jeugdreglement in september 2021, is het om het hoofd pakken niet meer toegestaan. Met ingang van 2025 zal de scheidsrechter bij een dergelijke actie bij de categorie -10 jaar (volgend jaar is dat -11) eerst 1 x waarschuwen. Gebeurt het dan weer in dezelfde wedstrijd, dan wordt deze judoka bestraft met Shido. Bij de categorie -12 jaar (volgend jaar is dat -13) wordt direct bestraft met Shido. Zie hiervoor spelregels JBN-Judolink - Jeugdreglement
Voorbeeld 2: De Ko-uchi-maki komi nu toegestaan bij Jeugdwedstrijden.
Voorbeeld 3: Sutemi-techniek is niet meer toegestaan.
In bovenstaande video zien we dat wit een aanval maakt met een O-soto Gari en die aanval door rood wordt overgenomen met een sutemi techniek en wit hard op de rug wordt geworpen. In het jeugdreglement is behalve de Ko-Uchi-Makikomi techniek, geen enkele sutemi-techniek meer toegestaan. De scheidsrechter zal nu geen score meer toekennen, maar maté roepen en afhankelijk van de leeftijd of eerst een waarschuwing geven of direct bestraffen met Shido.
Voorbeeld 4: Deze pakking is wel toegestaan.
Op bovenstaande video zien we dat wit een Uchimata maakt waarbij hij zijn rechterarm op de rug heeft van rood. Zijn rechterarm is niet in de nek (om het hoofd) van rood, maar lager op de bovenrug. Dit is toegestaan, omdat Tori (wit) niet om het hoofd heeft vastgepakt en daarmee het hoofd niet omwringt.
Voorbeeld 5: Werpactie waarbij Tori op knieen valt. (is shido)
In dit voorbeeld zien we dat rood een linkse schouderworp maakt, waarbij hij hij tijdens de werptechniek zich ook op zijn knieen laat vallen. Tori gebruikt bewust zijn knieen. Hij laat zich op zijn knieen vallen om deze werptechniek te maken. Dit is nu onder de 12 jaar verboden. De scheidsrechter zal dan u ook mate roepen , de eerste keer waarschuwen en bij de 2e maal bestraffen met Shido.
Voorbeeld 6: Werpactie waarbij Tori op knieen valt. ( geen shido)
Dit is een voorbeeld waarbij er tijdens een werpactie ook op de knieën wordt gevallen, maar niet bestraft wordt. We zien zien dat wit een linkse schouderorp inzet, maar de werpactie mislukt. Tijdens de worp verliest wit de balans en valt op de knieën. Wit heeft geen intentie om de worp op de knieën te maken. In deze situatie zal Tori niet bestraft worden, maar kan er ook niet gescoord worden. Dus geen straf, maar ook geen score.