Belangrijk! Judolink wordt momenteel aangepast in het kader van het nieuwe IJF wedstrijdreglement

Spelsituatie 16 - Armklem in tachi-waza

Laatste wijziging: 01-01-25 08:47

NIEUW 2025 Armklemmen en verwurgingen in Tachi-waza blijven verboden, maar bestraffing is aangepast.


Alle Kansetsu- en shime-waza technieken die in Tachi-Waza (staande positie) worden uitgevoerd, blijven verboden en moeten nog steeds onmiddelijk worden onderbroken en bestraft worden. Een armklem in combinatie uitgevoerd met een werptechniek werd tot het IJF seminar in Istanbul (dec 2024) bestraft met Hansoku-Make. Dat is nu veranderd als deze combinatie minder risico tot letsel voor Uke heeft. Als de combinatie werptechniek en armklem een laag risico heeft dat Uke geblesseerd zal raken, zal Tori bestraft worden met Shido en niet meer met Hansoku-Make. 

 

Voorbeeld 1: Waki Gatame in combinatie met werpactie, s hoog risico voor blessure en dus Hansoku-Make

 

In bovenstaande video zien we dat wit aanvalt met een Harai-Goshi techniek, maar daarbij tevens een armklem maakt op de linkerarm van blauw. Door deze combinatie van werptechniek en armklem is er voor blauw geen mogelijkheid om uit de armklem weg te draaien om daarmee een blessure te voorkomen. Daardoor is er voor blauw een hoog risico aanwezig op een armblessure. Deze techniek betekent dan ook een Hansoku-Make voor wit en uitsluiting voor het gehele toernooi.

 

 

Voorbeeld 2: armklem in Tachi-waza = shido.

Hierboven zien we dat wit in staande positie een armklem aanzet bij blauw. Dit is met ingang van 2018 niet meer toegestaan en wordt bestraft met shido. Omdat deze armklem niet in combinatie met een werptechniek wordt gemaakt, wordt deze actie als minder gevaarlijk voor een blessure beschouwd en bestraft met Shido.

 

Voorbeeld 2: armklem Ude-Gaeshi is nu Hansoku-Make. (2023)

 

Hier zien we dat wit een aanval maakt op de linkerarm van blauw met de techniek Ude-Gaeshi. Dit is een techniek waardoor blauw wel mee moet rollen om zijn arm niet te blesseren. Omdat Uke mee kan rollen is het ondanks de combinatie met een werptechniek toch een lager riscico op een blessure en wordt m.i.v. 2025 bestraft met Shido.

 

Voorbeeld 3: flying armbar = shido.

Deze techniek is niet toegestaan. De intentie is gericht op de armklem die in Tachi-waza wordt gemaakt. Ook al wordt de armklem pas aangezet als men in ne-waza is, de armklem wordt aangevangen in een staande positie. Daarom niet toegestaan en direct mate en shido.

 

Voorbeeld 4: Zonder een echte aanval, armklem in overgang naar ne-waza = shido

 

In dit voorbeeld zien we dat blauw een z.g. fake aanval uitvoert. Blauw heeft geen enkele intentie om wit ook echt te werpen, maar heeft de intentie gericht op de armklem. Deze techniek is alleen toegestaan als de eerste aanval ook een echte aanval is. In dit geval is het direct mate en shido voor blauw

 Voorbeeld 5: Werptechniek met armklem = Shido

In bovenstaand videoclip zien we dat blauw een werptechniek probeert te maken en daarbij ook een klem aanzet op de linkerarm van wit. In deze situatie kan wit wel iets meedraaien om enigszins uit de klem te ontsnappen en kan daarmee het risico op een blessure verkleinen. Dat betekent een lager risico op een blessure en wordt blauw bestraft met een shido.