Spelsituatie 19 - Negatief judo

Laatste wijziging: 06-02-25 09:06

Negatief judo is een verzamelbegrip voor alle negatieve handelingen die in een wedstrijd kunnen voorkomen. Op deze pagina wordt uitgelegd wanneer er sprake is van negatief judo en enkele voorbeelden gegeven en hoe de scheidsrechter dit zal beoordelen.


Negatief judo

De meest voorkomende vormen van negatief judo zijn:

- Passiviteit. Hierbij wacht de judoka te lang om een aanval te maken. Dat kan zijn bijvoorbeeld zijn als de judoka niet voldoende conditie heeft, maar ook als de judoka te lang wacht op een aanval van de tegenstander om die dan over te nemen. Deze passiviteit wordt bestraft met een zogenaamd rolletje. De tijd die een judoka van de scheidsrechter zal krijgen om zijn aanval voor te bereiden, dus de tijd tussen een conventionele Kumi-Kata en het maken van een aanval is ongeveer 30 seconden. Dan moet de judoka wel een aanval gemaakt hebben anders kan de judoka bestraft worden met een Shido. Uiteraard moet de judoka in deze 30 seconden wel positief het gevecht blijven aangaan. 

- Schijnaanval. Hierbij maakt de judoka geen echte aanval en heeft ook eigenlijk niet echt de intentie om de tegenstander te werpen. Veelal wordt dit toegepast omdat de judoka een aanval moet maken om het rolletje (passiviteit) te voorkomen. Het kan ook dat een schijnaanval wordt gemaakt om het judoën van de tegenstander te belettenm zodat de ander niet in zijn/haar spel kan komen.

Over deze schijnaanval is op het seminar van december 2024 te Istanbul een interpretatie meegegeven. Belangrijk is nu dat er ook gekeken moet worden of er een realistische aanval wordt gemaakt, dus dat er een realistische kans aanwezig is, dat de tegenstander wordt geworpen. De scheidsrechter zal o.a. beoordelen of er een judotechniek wordt gemaakt, maar ook is er een balansverstoring en is het realistisch. (zie verder ook de videovoorbeelden)

- Voorovergebogen judoën. Het voorovergebogen staan is negatief. Het voorkomt dat de tegenstander kan judoën. Tijdens het gevecht zal de judoka soms voorover buigen en dat is ook geen probleem. Het gaat er om dat de judoka niet een defensieve houding aanneemt door voortdurend voorover te buigen en zo probeert het gevecht te ontwijken.

- Ongeldige kumi kata (zie onderwerp "ongeldige kumi-kata") JBN-Judolink - Spelsituatie 07 - Ongeldige kumi-kata

 

Voorbeelden van negatief judo

Voorbeeld 1: schijnaanval = Shido

 

Hierboven een goed voorbeeld dat er totaal geen balansverstoring is. Wit maakt een actie, wat niet realistisch is en kan blauw hiermee niet werpen. Wit voorkomt ook dat blauw zo kan judoën. Dit is False attack en Shido.

 

Voorbeeld 2: schijnaanval = Shido

In bovenstaande videoclip zien we dat blauw zogenaamd actief is. Hij maakt enkele acties, maar kan op deze wijze nooit een werpactie maken. Wit komt geen moment in gevaar, er is geen enkele balansverstoring bij wit en de acties van blauw zijn niet realistisch om wit op de mat te werpen. Dit zijn dus negatieve acties en als we blauw zo laten doorgaan, kan wit niet tot acties komen. 

 

Voorbeeld 3: schijnaanval = Shido

In deze videoclip zien we dat blauw het gevecht ontloopt c.q. weigert het gevecht aan te gaan.Blauw laat zich zomaar voorover op de mat vallen en voorkomt dat wit kan judoën. Dit is absoluut Shido voor blauw. 

 

Voorbeeld 4: schijnaanval

De schijnaanval wordt ook wel een "false-attack"genoemd. Op deze video is hiervan een goed voorbeeld te zien. Wit valt op twee knieën en in haar val laat ze haar kumi-Kata al los. Ze duikt ook op heel negatieve wijze in elkaar, zodat blauw haar niet kan overnemen. Blauw raakt niet eens uit balans. Deze actie wordt bestraft met shido.

 

Voorbeeld 5: blokken / negatieve pakking

Dit is een zeer negatieve pakking van blauw. Allereerst draait hij zijn linkerhand in de mouw van wit en trekt dan de rechterarm van wit naar beneden. Hij blokt hiermee de arm af dat wit niet tot judopakking kan komen. Met zijn rechterhand in de kraag duwt blauw ook wit steeds verder naar beneden. Hiermee voorkomt blauw dat wit kan judoën en is dus negatief gedrag. Blauw moet bestraft worden met shido.

Voorbeeld 6: buiten de mat duwen

Hier is de gehele actie van wit er op gericht om blauw de gevechtsruimte uit te duwen. Hij duwt uit volle macht, Wit probeert geen aanval te maken, maar duwt met kracht blauw de mat af. Dit wordt m.i.v. 2025 niet meer bestraft, maar alleen mate. De gedachte is thans, dat als het niet bestraft wordt er ook geen reden meer is om de tegenstander er uit te duwen. 

Voorbeeld 7: De mat afkruipen =Shido

Hier zien we dat blauw heel duidelijk de mat afkruipt. Dit doet hij dus heel bewust om het gevecht te ontwijken. Dit is een geatieve actie en wordt bestraft met Shido.

 

Voorbeeld 8: met twee voeten buiten de gevechtsruimte

De judoka in het blauwe judopak loopt achterwaarts de mat af en op het moment dat zij met twee voeten buiten de gevechtsruimte staat, volgt ze met een schitterende werpactie op wit. Deze actie was in 2024 uit, omdat Tori met twee voeten buiten de mat staat. Nu met ingang van 2025 is deze actie wel geldig omdat nu gekeken wordt of één van de judoka's nog contact heeft met de gevechtsruimte. Op het moment dat Blauw de werpactie inzet, staat wit nog op de gevechtsruimte.

Voorbeeld 9: false attack?

In dit voorbeeld zien we dat de judoka in het witte judopak zich omdraait en zich zomaar laat vallen. Blauw heeft nog niet eens gelegenheid om wit goed vast te pakken. Dit is zonder enige twijfel een false-attack, dat onmiddelijk bestraft dient te worden met shido. Op deze wijze voorkomt wit dat blauw kan judoën en is dus zeer negatief.