Op deze pagina worden 3 begrippen uitgelegd namelijk 1. Bruglanding 2. Head-defence 3. Gebruik van het hoofd.
Sinds het IJF seminar te Istanbul in december 2024 worden de technieken Head-Defence en Gebruik van het Hoofd, niet meer bestraft voor de categorieèn senioren en junioren. Bij de categorie cadetten is deze techniek nog steeds verboden en wordt dan bestraft met Shido.
Deze drie onderwerpen zullen op deze pagina in deze volgorde met voorbeelden besproken worden. (Hiervoor naar beneden doorscrollen)
Bridge of brugval of ook wel bruglanding is een techniek waarbij een judoka zich opvangt op hoofd en voeten (of één voet) om te voorkomen dat hij/zij op de rug landt. Deze techniek kan erg gevaarlijk voor de nek zijn en moet in het judo ontmoedigd worden. Daarom wordt een bruglanding toch beoordeeld als een Ippon en heeft het dus geen enkele zin dat de judoka zich met een bruglanding opvangt. Er kan uitgebreid gediscussieerd worden waarom bij Bridge een Ippon en bij Head-defence en Gebruik van het Hoofd, een Shido wordt gegeven. Dat is een beslissing waar binnen de IJF zorgvuldig over is nagedacht. Er is dus een onderscheid aangebracht in een bruglanding, Head-defence en Gebruik van het Hoofd. Wat betekent dat nu? Aan de hand van enkele onderstaande videobeelden, zullen deze begrippen meer verduidelijkt worden.
Op het EJU seminar in 2023 is de criteria voor bruglanding nog wat verder aangescherpt. Een bruglanding zal in 2023 nog sneller gegeven kunnen worden dan voorheen. Ook een landing op hoofd en bijvoorbeeld één voet en de landing dus meer zijwaarts gericht, kan nu ook als bruglanding gezien worden.
EEN BRUGLANDING BETEKENT IPPON VOOR DE TEGENSTANDER.
Voorbeeld 1: Brugval en Ippon voor tegenstander
In dit bovenstaande voorbeeld zien we dat wit start met een linkse aanval, die uitstekend gepareerd wordt door de judoka in blauw. Blauw raakt niet uit balans, stapt om wit heen en start daarmee een nieuwe aanval en werpt dan wit naar de mat. Wit tracht zijn landing te voorkomen door zijn rug van de mat te houden en op zijn hoofd en rechtervoet te landen. Zijn lichaam is dan naar de rechterzijde gericht en draait dan door naar de buik. Dit wordt nu ook als bruglanding beschouwd.
Voorbeeld 2: Brugval en Ippon voor tegenstander
Hier zien we dat wit wordt geworpen en zich opvangt in een bruglanding. Dit betekent een Ippon voor blauw.
Voorbeeld 3: Brugval en Ippon voor tegenstander
Dit is een voorbeeld van een bruglanding. Blauw gebruikt ook zijn hoofd als steunpunt, valt door in dezelfde richting en vangt zich op een voet op. Op dat moment dat blauw zich opvangt met hoofd en voet, houdt hij de rug hol en is te zien dat er een brugval ontstaat. Zet het beeld maar een stil op dat moment.
Voorbeeld 4: Brugval en Ippon voor de tegenstander
Hier zien we dat wit geworpen wordt en zijn hoofd als steunpunt gebruikt. In zijn val steunt hij op hoofd, rechtervoet en dan naar linker voet, dan door naar de linkerzij en buik. Zijn rug houdt hij op deze wijze van de mat af. Duidelijk geval van brugval en Ippon voor blauw.
Head-defence zijn nu alle technieken waarbij een judoka zijn hoofd als steunpunt gebruikt om de landing op de rug te voorkomen. De judoka steunt met zijn hoofd op de mat en probeert met behulp van het steunpunt zijn lichaam te draaien zodat hij op de zij of buik zal vallen. Dit is een gevaarlijke techniek, met gevaar voor letsel aan de nek. Op het IJF seminar te Istanbul in december 2024 heeft de IJF de techniek Head-Defence toegestaan voor de categorieën Senioren en Junioren. Alleen voor de categorie Cadetten en uiteraard ook jonger, is deze techniek nog steeds verboden en wordt dan bestraft met Shido.
Het toepassen van "Head-defence"technieken worden vanaf 2025 alleen nog bestraft bij Cadetten en jonger.
De videobeelden zullen dit verder verduidelijken. Waarbij ook enkele voorbeelden dat het raken van het hoofd op de mat geen head-defence is en dus niet worden bestraft. (zie voorbeelden 5 en 6)
Voorbeeld 1: head-defence (2025 Shido voor cadetten)
n bovenstaande video zien we dat wit aanvalt met een Kata Guruma techniek en blauw daarbij met zijn hoofd steun zoekt op de mat om niet op de rug geworpen te worden. Blauw vangt zich dus op, blijft een moment op zijn hoofd staan en draait zich dan via zijn hoofd naar de buik. Nu dus toegestaan voor senioren en Junioren, geen score en geen straf.
Voorbeeld 2: head-defence (2025 Shido voor cadetten)
In bovenstaande video zien we dat blauw aanvalt met een Tomoe-Nage techniek. Wit vangt zichzelf op zijn hoofd op om te voorkomen dat hij op de rug terecht komt. Terwijl hij nog op zijn hoofd steunt en daarmee zijn lichaam van de mat afhoudt, draait hij zijn lichaam om, zodat de landing op de buik is.
Voorbeeld 3: head-defence (2025 Shido voor cadetten)
In dit voorbeeld is ook duidelijk te zien dat blauw het hoofd gebruikt om de landing te voorkomen. Dit is een duidelijke situatie van Head Defence door Uke. De categorie senioren en Junioren worden niet bestraft, de categorie Cadetten wordt bestraft met Shido.
Voorbeeld 4: head-defence
In deze video zien we dat wit met een lage schouderworp geworpen wordt. In zijn val steunt wit met zijn hoofd op de mat. Wit gebruik bewust zijn hoofd als steunpunt om zijn val op de rug te voorkomen. Hij maakt een draai met zijn hoofd als steunpunt en probeert op deze wijze naar de buik te draaien. Zet het beeld eens stil op het juiste moment dan is te zien dat wit zijn hoofd zelfs naar achteren buigt. Wordt nu alleen nog bestraft bij de cadetten en jonger met Shido.
Voorbeeld 5: GEEN head-defence
In deze video zien we een voorbeeld dat niet als head-defence wordt beschouwd. Blauw zet de aanval zo laag in, op twee knieen bijna zittend, dat wit al met zijn hoofd de mat raakt en daarna doorgeworpen wordt. Hier gebruikt wit niet bewust zijn hoofd als steunpunt en kan hij er niets aan doen. Het is niet fair wit hiervoor te bestraffen. Dit betekent dus geen overtreding en ook geen straf.
Voorbeeld 6: GEEN head-defence
Hier zien we dat blauw geworpen wordt door wit en voor zijn landing ook met zijn hoofd op de mat steunt.Toch is dit geen geval van head-defence en wordt dus niet bestraft. De actie van wit is erg laag en blauw kan niet voorkomen dat hij met zijn hoofd de mat raakt. In feite kan blauw niets anders. Dan zien we dat blauw via het hoofd naar zijn linker zij valt. Er is geen sprake van het proberen in een brugval te landen of het gebruiken van het steunpunt om te draaien naar de buik. Dit is een natuurlijke val veroorzaakt door wit. Dus geen straf.
Voorbeeld 7: GEEN head-defence
In bovenstaande video zien we dat blauw geworpen wordt door wit en blauw met zijn hoofd steunt op de mat. Toch is dit geen Head-defence omdat wit de seoi Nage actie zo laag uitvoert dat blauw als het ware door wit op het hoofd wordt geplaatst en blauw er dus niets aan kan doen.
Voorbeeld 1: Gebruik van het Hoofd. (shido bij cadetten)
Bovenstaande video geeft een goed voorbeeld van een situatie die in 2024 nog als Hansoku Make werd beoordeeld en nu geen straf meer is voor Senioren en Junioren categorie. Voor de cadetten categorie is dit Shido. Dit is in feite ook veel logischer. We zien hier dat blauw met een Rechtse Uchi Mata aanvalt en daarbij met zijn hoofd naar links op de mat wegduikt. Zijn hoofd raakt als eerste gedeelte de mat, maar het is meer aan de zijkant en valt ook direct met zijn rechterschouder op de mat. Prima dat hier geen Hansoku Make meer wordt gegeven.
Voorbeeld 2: Gebruik van het Hoofd (shido bij cadetten)
Hierboven een soortgelijkesituatie als voorbeeld 1. Geen straf bij senioren categorie, maar wel bij Cadetten.
Voorbeeld 3: Gebruik van het Hoofd (shido bij cadetten)
Hierboven een voorbeeld waarbij blauw wat steviger het hoofd gebruikt dan voorgaande voorbeelden. Het hoofd van blauw wordt even kort als steunpunt gebruikt en komt weer los van de mat. Het hoofd knakt hierbij niet dubbel en er is geen moment van echt gevaar. Dit is dus geen "Diving"zoals nu in 2025 wordt geïnterpreteerd. (zie voor Diving spelsituatie nr 13)