Judowedstrijden vinden plaats binnen een vooraf bepaalde ruimte: de gevechtsruimte. Op deze pagina worden de regels uitgelegd die betrekking hebben op de plaats van de judoka ten opzichte van de gevechtsruimte.
Een judowedstrijd vindt plaats op de gevechtsruimte. Dat is het gele vlak. Dat betekent dat de wedstrijd ook binnen deze gevechtsruimte gehouden moet worden. De afgelopen jaren werd het gevecht veel te veel buiten de gevechtsruimte toegelaten. De judoka’s liepen dan ook te pas en te onpas van de gevechtruimte af. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de IJF (International Judo Federation) hiertegen moest gaan optreden. Ondanks dat heeft de IJF nu in 2025 de regel wat versoepelt. Er wordt nu meer gekeken om zoveel als mogelijk is de wedstrijd te laten doorgaan. Zolang één van de 2 judoka's nog met 1 voet op de gevechtsruimte staat gaat het gevecht door en zijn de acties geldig. Voor het buiten de mat lopen wordt nu alleen bestraft als een judoka echt de intentie heeft om de mat af te lopen. Er wordt nu dus veel meer de focus gelegd op gewoon mate te roepen en niet te bestraffen.
De In/Uit regel kan soms complex zijn met de meerdere uitzonderingen. We zullen trachten hierin enige duidelijkheid te verschaffen:
Voorbeeld 1: blauw loopt zonder aanleiding de mat af
Een heel duidelijk voorbeeld dat blauw het gevecht ontwijkt en zomaar zonder dat de judoka's Kumi Kata hebben, de mat af loopt. Dit wordt wel bestraft met Shido.
Voorbeeld 2: Mate en geen straf voor buiten lopen of duwen.
Hierboven een voorbeeld dat blauw buiten de mat stapt maar wit hem ook buiten de mat duwt. Dit is een situatie waar de scheidsrechter gewoon mate voor roept en beide judoka's het gevecht hervatten zonder bestraft te worden. Omdat het duwen en het er uit geduwd worden niet meer bestraft wordt is de verwachting dat het duwen niet of nauwelijks meer voor zal komen.
Voorbeeld 3: Gewoon mate en geen straf
Hier zien we een goed voorbeeld dat er niet gestraft moet worden. Wordt er geduwd of wordt er door blauw zelf achteruit gelopen. In 2025 is deze interpretatie veranderd, dit is gewoon mate en geen Shido.
Voorbeeld 4: Blauw loopt de mat af gewoon mate en geen straf.
Ook bij deze situatie wordt er niet gestraft en betekent dit alleen mate.
Voorbeeld 3: Mate en geen straf
In deze video zien we dat wit achteruit de mat af loopt. Als hij eenmaal buiten de gevechtsruimte staat, lijkt het alsof hij terug wil stappen. Op dat moment houdt blauw hem tegen. Deze actie werd tot 2025 bestraft met Shido. Nu is de interpretatie veranderd en wordt de judoka voor een dergelijke actie niet meer bestraft met Shido.
Voorbeeld 4: werpactie aan de rand van de mat (is IN)
De actie hierboven is IN en geldig. We zien wel dat wit naar buiten stapt, maar waarom doet wit dat? Wit stapt naar buiten omdat blauw een aanval maakt. Het is dan logisch dat wit ontwijkt en daarom buiten de gevechtsruimte stapt. Na het na buiten stappen volgt wit direct met een sumi-gaeshi. Dit volgen moet onmiddelijk zijn en zonder onderbreking. Zoals het hier wordt uitgevoerd is dat correct. De werptechniek van wit is dus geldig en dan volgt hij direct met een osaekomi techniek. Als er eerst nog een gevecht dient plaats te vinden om de osaekomi te maken, moet de scheidsrechter mate roepen. Hier is de positie die na de sumi-gaeshi is ontstaan, al redelijk effectief zodat de scheidsrechter laat door gaan. Ook de osaekomi is dus geldig.